Parikaapelin mittaustermejä

Parikaapelin mittaus

- Parikaapelin mittaus tehdään testerillä, joka näyttää onko kaapelissa mikään johdin irti. Mittalaite havaitsee suoraan kytketyt parit, avoinna olevat johtimet, ristiin kytketyt parit, jaetut parit ja oikosulussa olevat johtimet.


Impedanssi

Impedanssilla (impedance) tarkoitetaan sitä kokonaisvastusta, jonka signaali kohtaa johtimessa. Impedanssia tulee arvioida sen mukaan, miten se pitää sovittaa järjestelmän vaatimuksiin niin, että järjestelmä on tasapainossa, ei niinkään kuinka korkea tai matala impedanssi on. Jos impedanssi ei täsmää, kun signaali saavuttaa liittimen, osa signaalista jatkaa edelleen linjaa pitkin ja osa siitä heijastuu takaisin kaapeliin. Nämä heijastukset aiheuttavat tiedonsiirtovirheitä. Impedanssin mittayksikkö on ohmi (Ω). Standardin mukainen parikaapeloinnin ominaisimpedanssi on 100 Ω. Kanavaan liitettävän laitteen tulo- tai lähtöimpedanssin tulee olla riittävän tarkasti kanavan ominaisimpedanssin suuruinen. Käytännön siirtoteillä ja kanavilla ominaisimpedanssi ei ole koskaan täysin vakio. Tämän takia jokaisessa muutoskohdassa (esim. liittimet) syntyy heijastus, jonka suuruus on verrannollinen ominaisimpedanssin muutosten suuruuteen. Jos siirtojohto on poikki (avoin piiri), jännite heijastuu kokonaan takaisin. Tällöin heijastuskerroin = 1. Jos siirtojohdossa on oikosulku, jännite heijastuu kokonaan takaisin ja jännitepulssin polariteetti kääntyy päinvastaiseksi. Tällöin heijastuskerroin = -1.


Heijastusvaimennus (return loss)

- Return loss eli RL on testisignaalin amplitudin ja kaapelista palautuneen signaalin amplitudin suhde desibeleinä. Esimerkiksi 20 dB:n heijastusvaimennus tarkoittaa sitä, että 10% siirtotielle tai kanavalle syötetystä jännitteestä heijastuu takaisin ominaisimpedanssimuutosten takia. Impedanssimuutokset kaapeloinnissa aiheuttavat heijastusvaimennusta.


Wiremap

- Auttaa näkemään mikä johdoista on löysästi kiinni tai poikki. Testataan koneella.



Vaimennus

Siirtotiellä tai kanavalla edetessään signaali menettää tehoaan eli vaimenee. Vaimennukseen (attenuation), eli signaalihäviöön järjestelmässä vaikuttaa impedanssi. Kaapelilla, jolla on korkea impedanssi, on yleensä alhaisemmat vaimennusarvot. Alhaisempi vaimennusarvo mahdollistaa pidempien kaapelietäisyyksien ja suurempien taajuuksien käyttämisen verkon sisällä standardin rajoissa. Vaimennus ilmoitetaan desibeleinä sataa metriä kohti (dB/100 m).


Power Sum

Tehosumma (power sum) ottaa huomioon kaikkien parien yhteisvaikutuksen ylikuulumisilmiössä.
Mittaa onko kaapelissa tarpeeksi vähän desibeli häviötä.



ACR

Lähipään ylikuulumistilanteessa on vaarana, että lähetettävä suuritasoinen signaali häiritsee toisen parin samassa päässä vastaanotettavaa vaimentunutta pienitasoista signaalia. Vaimennuksen ja ylikuulumisen suhde (attenuation - crosstalk ratio) eli ACR on vaimennuksen ja ylikuulumisen suhde jokaisen kaapeliparivaihtoehdon välillä. ACR saadaan laskemalla vaimennus a= 20 lg (U1/U2) [dB] ja lähipään ylikuulumisvaimennus NEXT = 20 lg (U1/U3) [dB], josta saadaan vaimennus - ylikuulumissuhde ACR = NEXT - a [dB].


PSACR

Vaimennus ja ylikuulumissuhteen tehosumma (power sum ACR) eli PSACR osoittaa kunkin kaapeliparin vaimennuksen ja muiden kaapeliparien yhteenlasketun ylikuulumisen välisen suhteen.


Kulkuaikaero

Kulkuaikaero (skew) kertoo kaapeliparien välisen signaalien kulkuaikaeron. Eri pareilla etenevien signaalien kulkuajat ovat eri suuria ja kulkuaikaerot eivät saa ylittää raja-arvoa, esimerkiksi 50 ns 200 MHz kanavalle (100 m) luokan D siirtotiellä.


NEXT

Lähipään ylikuulumisen tehosumma. Jos siirtotie tai kanava on täydellisen symmetrinen ei johdinparilla etenevästä signaalista kytkeydy tehoa ympäristöön. Ylikuuluminen (crosstalk) (dB) on tarpeetonta signaalitehon kytkeytymistä kaapeliparilta toiselle. Ylikuuluminen johtuu ennen kaikkea epätäydellisestä kaapelin symmetriasta, jota siirtotiellä usein esiintyy. Parien impedanssisovituksilla ja kytkentätavoilla on myös vaikusta ylikuulumiseen. Lähipään ylikuuluminen (near end crosstalk) eli NEXT tarkoittaa ylikuulumista kaapeliparien välillä lähipäässä. Ylikuulumisen pitäminen tietyissä rajoissa on onnistuneen signaalinsiirron kannalta tärkeää.
Hylkäys NEXTistä on yksi yleisimmistä syistä. Tähän on yleensä syynä liikaa avattu parikierto liittimessä, kaapelivaurio asennuksen aikana, viallinen liitin tai viallinen kaapeli.


PSNEXT

Lähipään ylikuulumisen tehosumma. Lähipään ylikuulumisen tehosumma (power sum NEXT) eli PSNEXT osoittaa, kuinka paljon kukin kaapelipari joutuu muiden kaapeliparien yhteenlasketulle lähipään ylikuulumiselle (NEXT) alttiiksi.


FEXT

- Kaukopään ylikuuluminen. Kaukopään ylikuuluminen (far-end crosstalk) eli FEXT tarkoittaa ylikuulumista kaapeliparien välillä kaukopäässä.


ELFEXT

Kaukopään ylikuulumissuhde kahden parin välillä. ELFEXT-mittaus (equal level far-end crosstalk) on kaukopään ylikuulumisen ja vaimennuksen suhde kullakin kaapeliparilla.


PSELNEXT

Kaukopään ylikuulumissuhde tehosummana. PSELFEXT-mittaus (power sum ELFEXT) osoittaa, kuinka paljon kukin kaapelipari joutuu alttiiksi muiden kaapeliparien yhteenlasketulle kaukopään ylikuulumiselle (FEXT). Esim. 4-parisessa kaapelissa yhdelle parille ylikuuluu kolme muuta paria ja näiden yhteisvaikutus on tehosumma. Jos ylikuuluneiden signaalien tehosumma on liian suuri hyötysignaaliin nähden syntyy virheitä.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

4.1.1.6 Packet Tracer - Explore the Smart Home